Pentru oricine este importantă igiena și toți ne dorim să ne-o putem asigura și întreține, fără a depune un efort uriaș pentru asta. Așa că mașina de spălat rufe este unul dintre aparatele electrocasnice cele mai căutate, ocupând un loc fruntaș în topul aparatelor de uz caznic care ne ușurează viața. Cu greu ne mai putem astăzi imagina spălatul hainelor fără o astfel de invenție, însă, în pofida acestui fapt, la fel de greu poate fi și să ne hotărâm asupra modelului pe care să îl alegem. 

La ce anume trebuie să fim atenți atunci când suntem în situația de a alege modelul ideal depinde foarte mult de nevoile proprii. Din acest motiv, este indicat ca înainte de achiziționare să luați în considerare următoarele caracteristici:


  • Dimensiunile (standard sau compact)

      În ziua de astăzi găsim nenumărate modele de mașini de spălat, în nenumărate forme și dimensiuni, iar acest lucru este un avantaj incontestabil în special pentru cei care au nevoi speciale privind dimensiunile acestora. Dacă te numeri printre cei care nu dispun de un spațiu prea generos pentru depozitarea acesteia, alegeți modele compacte, produse special pentru spații mici. Chiar dacă dimensiunile acestor tipuri de mașini de spălat sunt reduse, funcțiile sunt aceleași și vă puteți bucura deopotrivă de o mașină performantă, dar și economică în ceea ce privește spațiul ocupat.


  • Capacitatea de încărcare

    Capacitatea de încărcare este, poate, unul dintre cele mai importante criterii de care trebuie să țineți cont atunci când căutați modelul potrivit pentru dumneavoastră. Dacă achiziționați un astfel de produs pentru a deservi unei familii numeroase, este indicat ca modelul să permită încărcarea cât mai multor rufe. În felul acesta veți avea mai puține cicluri de spălat, ceea ce înseamnă deopotrivă economie de energie, dar și economie de timp și efort. Iar dacă nu aveți un volum atât de mare de rufe pe care trebuie să le spălați periodic, puteți să optați și pentru o capacitate de încărcare mai mică, dacă, în schimb, beneficiați de alte avantaje.


  • Clasa de energie din care face parte

    Consumul de energie este important pentru oricine și nu mulți sunt cei dispuși să aleagă, atunci când există și o alternativă mai economică, o mașină de spălat care consumă foarte mult. Chiar dacă știți că nu spălați la un nivel industrial, o mașină de spălat clasată într-o clasă de consum mic vă va ajuta să faceți economii importante. Și, cu siguranță, veți aprecia acest lucru ori de câte ori veți primi factura la energie electrică. Cu atât mai mult cu cât alegeți toate electrocasnicele din locuință pe același criteriu.


  • Programele de spălare

    Orice mașină de spălat are programele de spălat standard. Pentru cei mai mulți acestea pot fi suficiente, însă dacă știți că aveți nevoi speciale din acest punct de vedere, este bine să acordați ceva timp studiului detaliat al programelor de care dispune modelul pe care ați pus ochii. Cu atât mai mult cu cât în ziua de astăzi mașinile de spălat sunt din ce în ce mai sofisticate și dispune de foarte multe funcții adiționale, cum ar fi antisifonarea, clătirea suplimentară sau prespălare. Iar aceste inovații pot fi de un real ajutor dacă în familie se află și un copil mic.


    După ce alegi modelul potrivit pentru tine, nu uita să o îngrijești corespunzător și să îi prelungești viața respectând câteva reguli simple: folosiți-o doar așa cum este specificat în manualul ei, evitați să o supuneți căderilor sau fluctuațiilor de tensiune electrică, nu o supraîncărcați, curățați-o regulat și folosiți, pe cât posibil, produse anticalcar.